Norveški financijski mehanizam: bespovratna sredstva u iznosu od 20 milijuna eura za inovacije iz programa ˝Business Development and Innovation Croatia˝

Posted on Posted in Nekategorizirano

Norveški financijski mehanizam: bespovratna sredstva u iznosu od 20 milijuna eura za inovacije iz programa ˝Business Development and Innovation Croatia˝

Objavljen je natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia financiran iz Norveškog financijskog mehanizma za programsko razdoblje 2014. – 2021.

Ukupan iznos raspoloživih sredstva unutar natječaja je 20.128.295 eura, kojim će se hrvatskim tvrtkama sufinancirati projekti iz područja:

˝Inovacije zelene industrije˝; ˝Green Industry Innovation˝  (proizvodna i prerađivačka industrija) i

˝Plavi rast˝; ˝Blue Growth˝ (pomorska industrija, turizam malih razmjera i drugo),

koja su definirana kao glavna fokus-područja Programa.

Alociranim sredstvima Programa u iznosu od preko 20 mil. eura predviđeno je sufinanciranje ulaganja uz maksimalni iznos bespovratnih sredstava za projekte unutar tzv. Individual Project Scheme od 1,500.000 eura, dok je za projekte odobrene unutar tzv. Small Grant Schemes najviši iznos bespovratnih sredstava 200,000 eura.

Ovisno o području ulaganja i pojedinom natječaju, prijavitelj može tražiti minimalno 50-200 tisuća eura potpore, a isti iznos može iznositi 10-70% ukupnog ulaganja, uz pravo procjene davatelja granta o postotku sufinanciranja koji će ponuditi prijavitelju.

U okviru Programa najavljena su tri poziva: jedan iz tzv. Individual Project Scheme te dva iz tzv. Small Grant Schemes.

Prihvatljivi prijavitelji su tvrtke koje će postati “zelenije” i/ili diversificirati svoju paletu proizvoda / povećati kapacitet / uvesti promjene u proizvodnom procesu (npr. brodska oprema, ribolovna oprema, tekstil, ambalaža za prehrambene proizvode, građevinski materijal, proizvodi za sigurnost/zdravlje / zaštitu okoliša i sl.).

Partnerstva nisu obvezna, ali je sudjelovanjem moguće ostvariti bilateralnu suradnju i razviti odnose I s norveškim partnerima u okviru zajedničkih interesa poslovanja.

Predviđeni rok za podnošenje prijava je 15. studenoga 2020. godine do 14 sati.

Innovation grants                       potpore za proizvodnju i inovacije

Sam program se financira iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014. – 2021., kojima se doprinosi smanjenju ekonomskih nejednakosti financiranjem projekata za povećanje konkurentnosti i profitabilnosti hrvatskih tvrtki. Programom se također potiče i razvija dugoročna poslovna suradnja između poslovnih subjekata iz Hrvatske i države donora Norveške.

Financiranje je posebno usmjereno na mala i srednja poduzeća skromne tehnološke razine, za koje je uvedena shema malih grantova kako bi se smanjio prag za sudjelovanje.

Izvori:

https://eeagrants.hr/;

https://www.hgk.hr/natjecaj-za-dodjelu-bespovratnih-sredstava-iz-programa-business-development-and-innovation-croatia