Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama

Posted on Posted in Nekategorizirano

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (u daljnjem tekstu: Fond) objavio je Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama (u daljnjem tekstu: Poziv).

Predmet Poziva je dodjela sredstava Fonda za neposredno sufinanciranje projekata korištenja obnovljivih izvora energije za vlastitu potrošnju, odnosno mjera ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (OIE) u postojećim obiteljskim kućama.

Obiteljska kuća u kojoj se provodi Projekt mora biti energetski certificirana te energetskog razreda (prema godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje, QH,nd):

  • C ili boljeg u kontinentalnoj Hrvatskoj,
  • B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj.

Predmet Poziva nije sufinanciranje ugradnje sustava za korištenje OIE na obiteljske kuće oštećene u potresu.

Ovim Pozivom osigurava se provedba mjere OIE-3 Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. – 2030. „Poticanje korištenja OIE za proizvodnju električne i toplinske energije“.

Korisnici sredstava Fonda u smislu ovog Poziva su fizičke osobe: građani, vlasnici ili suvlasnici obiteljske kuće s prebivalištem na adresi i mjestu kuće prijavljenim najkasnije 30 dana prije dana podnošenja prijave na Poziv.

Bespovratna sredstva po ovom Pozivu dodjeljuju se putem sredstava donacija, pri čemu se po obiteljskoj kući može ostvariti sufinanciranje do najviše 128.000,00 kuna (16.988,52 eura), odnosno:

  • do 80% opravdanih troškova na područjima posebne državne skrbi i prvoj skupini otoka,
  • do 60% opravdanih troškova na brdsko-planinskim područjima i drugoj skupini otoka,
  • do 40% opravdanih troškova na ostalim područjima Republike Hrvatske

Ukupno raspoloživ iznos sredstava Fonda po ovom Pozivu iznosi 95.000.000,00 kuna (12.608.666,80 eura).

 

Opravdani troškovi po ovom Pozivu su troškovi izvođenja radova, što uključuje nabavu i ugradnju sustava i opreme za implementaciju stavki:

M1. Kotao na drvnu sječku/pelete ili pirolitički kotao na drva za grijanje prostora ili prostora i potrošne vode

M2. Dizalica topline za grijanje potrošne vode i grijanje prostora ili za grijanje potrošne vode i grijanje i hlađenje prostora (GWP≤ 2150)

M3. Sustav sa sunčanim toplinskim kolektorima

M4. Fotonaponska elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju, u samostalnom (off-grid) ili mrežnom radu

Obnovljivi izvori energije poticaji

Izvor: https://www.fzoeu.hr/hr/natjecaj/7539?nid=195

Podnošenje prijava na Poziv započinje 15. studenog 2022. godine od 9:00 sati

Za sve dodatne informacije slobodno nam se javite kontaktima na stranici www.aplikat28.hr