Novi programi kreditiranja poduzetnika uz HBOR-ove niže kamatne stope

Posted on Posted in Nekategorizirano

Novi programi kreditiranja poduzetnika uz HBOR-ove niže kamatne stope

˝Kako bi hrvatskim poduzetnicima dodatno olakšao pristup svojim sredstvima kreditiranja, HBOR je od 1. svibnja ove godine postojećih 25 programa kreditiranja sažeo u 9 programa.

Na održanoj konferenciji za medije su predstavljene izmjene kreditnih programa i sniženje kamatnih stopa;
Tako tržišno konkurentni poduzetnici koje se bave djelatnostima od posebnog interesa – poljoprivredom i ribarstvom, prerađivačkom industrijom ili računalnim programiranjem od sada svoje investicije mogu kreditirati uz kamatnu stopu koja iznosi 1,5 posto uz mogućnost dodatnog sniženja za 0,2 postotna boda za zapošljavanje mladih i do 0,572 postotna boda za inovativne poduzetnike (po InnovFin kriterijima) što u konačnici znači da kamatna stopa za ove poduzetnike može biti 0,728 posto.

Po programu Priprema izvoza kamatna stopa, koja ovisi o kreditnom rangu poduzetnika i kolateralizaciji, sada može biti već od 1,75 posto. Snižena je i kamatna stopa za kreditiranje obrtnih sredstava s postojećih 4 posto na 3,5 posto za dugoročne i 2 posto za kratkoročne kredite, a javni sektor, ovisno o području ulaganja, investicije može kreditirati po kamatnoj stopi od 1,75 posto ili 2 posto bez naknade za rezervaciju sredstava.

Najavljena je provedba dva nova financijska instrumenta: „Investicijski krediti za ruralni razvoj“ koji će omogućiti povoljno kreditiranje ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju te „Krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike“ koji će omogućiti povoljno kreditiranje projekata poduzetnika iz proizvodne industrije i uslužnih djelatnosti.

HBOR je uključen i u uspostavu investicijske platforme za financiranje projekata Pametnih gradova i Pametnih otoka za koju će biti ključna dobra pripremljenost projekata i tehnička pomoć. Tehnička pomoć za projekte na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije bit će osigurana iz ELENA programa.
Naime, korištenjem ELENA programa HBOR će osigurati
2,1 milijun eura bespovratnih sredstava za pokriće troškova savjetodavnih usluga i izrade projektne dokumentacije. Očekuje se da će ova sredstva biti dostupna tijekom iduće godine.˝
Izvor: www.dnevnik.hr  (https://dnevnik.hr/vijesti/zanimljivosti/veliki-broj-poduzetnika-od-sada-moze-ostvariti-kamatne-stope-nize-od-2-posto—569147.html