Korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama

Posted on Posted in Nekategorizirano

KORIŠTENJE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE U OBITELJSKIM KUĆAMA

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je objavio Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama kroz:

– sunčane toplinske kolektore za zagrijavanje vode ili za grijanje potrošne vode i prostora

– dizalice topline za grijanje potrošne vode i/ili za grijanje prostora ili za grijanje i hlađenje prostora

-nabavu i ugradnju kotlova na biomasu

 

Kroz natječaj je ukupno dostupno 11 milijuna kuna, a građani će, ovisno o lokaciji kuće, moći dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna.

Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno za stanovanje te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 četvornih metara.

Ovim programom želi se omogućiti građanima smanjenje potrošnje energije te korištenje lokalno dostupnih izvora, poput biomase, geotermalne energije ili sunca, kako bi uštedjeli energiju, ali i bili manje ovisni o cijenama fosilnih goriva.

Kako bi se prijavili, građani moraju imati svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz legalnost i vlasništvo kuće, prebivalište na toj adresi te suglasnost ostalih suvlasnika kuće.

Fond će sufinancirati i izradu glavnog projekta,  za čiju izradu  račun ne smije biti stariji od datuma objave Javnog poziva, 26.6.2019.  te trošak stručnog nadzora. Glavni projekt je obvezan za prijavu, dok je izvješće nadzornog inženjera jedan od dokumenata na temelju kojih će Fond vršiti i plaćanje.

Natječaj će biti otvoren do iskorištenja sredstava, odnosno do kraja godine.

Plan Fonda je nastaviti s poticanjem korištenja obnovljivih izvora energije, osobito za građane pa se tako za zadnji kvartal godine najavljuje i sufinanciranje malih solarnih elektrana na obiteljskim kućama.

Izvor: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (http://www.fzoeu.hr).

Za više informacija slobodno nam se javite i kontaktima na:

E-mail: info@aplikat28.hr

Tel: +385 21 321 173

Mob: +385 91 582 5418

Web: www.aplikat28.hr